VISIE

Stichting Sound of Europe stimuleert ontwikkelingen waarbij muziekstijlen als funk, elektronica, soul, klassieke muziek, jazz en rock samensmelten. Een festival in Breda als centrum voor ontdekkingen uit heel Europa.
 
Sound of Europe festival wordt sinds 2018 georganiseerd en bouwt voort op 25 jaar kennis en ervaring. De naam van de stichting (Beaux Jazz) wordt begin 2022 opgeheven om in zijn volledigheid op te gaan in stichting Sound of Europe. Deze grote stap benadrukt de toewijding en langetermijnvisie van stichting Sound of Europe des te meer, die volledig gericht is op nieuwe ontwikkelingen.
 

ONTWIKKELINGEN

 
Internationalisering
De onderscheidende kracht van Sound of Europe is de focus op prikkelende cross-overs uit heel Europa. Dat maakt de stad Breda tot een (verbindings)centrum vanuit waar deze muziek verder verspreid wordt. Op dit moment wordt er bijvoorbeeld een samenwerking opgezet met Spanje met de bedoeling om musici en jong talent uit Spanje en Nederland uit te wisselen voor Sound of Europe 2022. Daarnaast lopen er gesprekken met partijen uit onder meer Belgïe, Frankrijk en Duitsland.
 
Publieksvisie
Bezoekerspersona’s worden niet slechts geformuleerd op basis van leeftijd en demografie. De festivalmarketing richt zich juist op bezoekers als cultuurbestormers. Een doelgroep met grenzeloze nieuwsgierigheid en muzikale betrokkenheid; iets dat dwars door leeftijdsgroepen heen gaat. Het stimuleren en bereiken van nieuw publiek staat daarbij altijd centraal. In eerste instantie richten we ons op publiek uit de regio Breda. In 2023-2024 komt daar de Noord-zuid-as van de Randstad tot België bij, waar veel nieuw publiek zit. 
 
Programmering
Ieder podium heeft een eigen karakter, waarbij het publiek geprikkeld wordt om te kijken – en luisteren – bij de andere podia waar ze normaliter wellicht minder snel naartoe zouden gaan. Dat gebeurt d.m.v. de juiste programmering en tijdsindelingen. Podium Bloos leent zich bijvoorbeeld voornamelijk tot luistermuziek en verfijnde optredens. In de skatehal van PIER15 is het juist een vernieuwend programma met ruimte voor dansbare grooves en een hip, fris geluid door jonge makers. Met satellietconcerten door het jaar heen in De Avenue en PIER15 in Breda (titel: Sound of Europe presents…) zorgen we ervoor dat het publiek betrokken blijft bij Sound of Europe als ‘merk’.
 
Talentontwikkeling Generation Next
Sound of Europe’s eigen Generation Next-programma brengt jong (lokaal) talent samen met gerenommeerde (Europese) musici voor unieke, nieuwe samenwerkingen. Om die reden wordt er ook steeds meer en intensiever samengewerkt met het conservatorium van Tilburg. Ook onder jonge makers op conservatoria zijn de grenzen tussen genres steeds minder duidelijk zichtbaar, wat aansluit op de langetermijnvisie van Sound of Europe. Ter illustratie van Generation Next: Edison-winnares Sanne Rambags (toentertijd 21 jaar), gitarist Bram Stadhouders en percussionist Joost Lijbaart deelden voor het allereerst het podium op Sound of Europe. Sindsdien touren zij als trio onder de naam Under The Surface over de hele wereld.

Tevens is de Stichting Sound of Europe in het bezit van de ANBI status bij de Nederlandse belasting dienst. 

ANBI nummer 804481556

BESTUUR STICHTING SOUND OF EUROPE

Voorzitter

Secretaris en contracten

KERNTEAM

Algemeen directeur en artistiek leider

Marketing en communicatie

Vormgeving en communicatie

Coördinator van de kerngroep

BODEM BUBBELS