Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Suite X

13 oktober 2022 • 19:00 - 20:00

suite X bramstadhouders

Bram Stadhouders met Baroque Orchestration X

De samenwerking tussen gitarist Bram Stadhouders en het Antwerpse Baroque Orchestration X, vertegenwoordigt een nieuwe ontwikkeling in Europa: een kruisbestuiving van klassiek, jazz, improvisatie en elektronische muziek. Dat raakt de kern van Sound of Europe.

Bram Stadhouders (compositie & gitaar | Nederland
Onno Govaert (slagwerk) | Nederland

Baroque Orchestration X | België
Pieter Theuns (theorbe)
Lambert Colson (zink)
Jon Birdsong (zink & trompet)
Bart Vroomen (trombone (sackbut))
Nathan Wouters (contrabas)
Raphaël Collignon (klavecimbel & orgel)

“In het geval van Suite X is dat zelfs heel specifiek, omdat ze echt oude barok verwerken in hun unieke, hedendaagse geluid,” legt Sound of Europe programmeur Frank van der Kooij uit. “Maar door onder meer elektronische invloeden heeft het net zoveel te maken met het werk van moderne componisten zoals Nils Frahm. Suite X vertegenwoordigt het geluid van Europa door klassieke vibes zoals barok modern te laten klinken. Dat is een waanzinnig interessant gebied.”

Suite X brengt acht originele barokstukken ten gehore op Sound of Europe. Oude klanken komen samen met Stadhouders’ vrijdenkende sound met de elektrische gitaar en live electronics. Jazztradities, vernieuwende composities, pakkende grooves en de rijke baroktijd vloeien daarbij op een verrassende manier samen.

Van Der Kooij: “Bram Stadhouders heeft eerder op Sound of Europe gestaan. Dat is niet voor niets: zijn sferische werk is prachtig. Een vol, mooi gitaargeluid sterk beïnvloed door elektronica en ambient, waarbij hij heel smaakvol gebruik maakt van effecten. Zijn muziek doet me wel eens denken aan de Noorse gitarist Eivind Aarset.”

Baroque Orchestration X werkte eerder samen met onder meer Spinvis, Eefje de Visser, het Deense Efterklang, en Arcade Fire’s Richard Reed Parry. Het slagwerk in Suite X wordt verzorgd door de Brabantse drummer Onno Govaert. In 2009 studeerde hij cum laude af aan het Conservatorium van Amsterdam. Sindsdien is zijn spel vaak beschreven als innovatief, meedogenloos en “post-Jim Black”.

“Een adembenemend resultaat dat een smetteloze verbinding tot stand brengt tussen muziekstijlen die zo’n vierhonderd jaar uit elkaar liggen. “Suite X” verdient een torenhoge notering in de Klassieke Top-1000 van 2221. En later.”—JazzNu

Gegevens

Datum:
13 oktober 2022
Tijd:
19:00 - 20:00
Evenement Categorie:

Locatie

Podium Bloos
Speelhuislaan 153
Breda, 4815 CD